Laserontharing

Laserontharing

Werking laserontharing

In de medische en cosmetische wereld worden lasers veel gebruikt. In het geval van laserontharing richten lasers zich op het pigment van het haar.

Hoe dit precies in z’n werk gaat, lichten we hieronder even toe. 

Het laserlicht heeft een golflengte van 810 nm. Het pigment in de haarwortel neemt de energie op van deze golflengte, terwijl het omliggende weefsel juist weinig energie opneemt. De energie die vrijkomt, zet zich om in warmte. Zo wordt het haarzakje verhit en in de meeste gevallen permanent vernietigd. Ciao ciao, hardnekkige haren!

Belangrijk om weten: 

Het haar kent drie groeifasen: de actieve groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Enkel het haar dat zich in de anagene fase of groeifase bevindt, kan succesvol vernietigd worden, omdat het dan voldoende pigment of melanine bevat. Tijdens de laserbehandeling kan het sterke laserlicht alleen deze haarzakjes bereiken en vernietigen. Die haren kunnen niet meer terug groeien. De andere, niet-actieve haren hebben te weinig pigment en die haarzakjes kunnen wij op dat moment niet bereiken. Zij blijven intact. Bij elke behandeling herhaalt zich dit proces van selectieve vernietiging, waarna uiteindelijk de gehele behandelde zone onthaard is.

Milesman diodelaser

Om jou een veilige en doeltreffende behandeling te kunnen aanbieden, is de keuze van een toestel heel belangrijk. Wij werken met de Milesman Compact diodelaser, een uiterst innovatief toestel van Europese herkomst. 

De belangrijkste troeven van de Milesman vind je hieronder op een rijtje. Zo kom je te weten waarin deze laser zich onderscheidt van andere lasers: 

 • Het is een medisch gecertificeerde ontharingslaser voorzien van alle wettelijke certificaten voor veiligheid in gebruik: CE0120, DIN EN ISO 9001:2000 en DIN EN ISO 13485:2003. Hierdoor kunnen wij jou een behandeling van de beste kwaliteit garanderen. 
 • Het laserlicht van de Milesman compact heeft een golflengte van 810nm en geeft de beste resultaten bij 90% van alle huidtypes (I – VI). 
 • De haarwortelcellen worden opgewarmd en selectief vernietigd zonder dat de bloedvaten en lymfe in het weefsel geraakt worden. Deze lichtbundel wordt maar een fractie van een seconde uitgezonden op de huid, die tijdens dit ontharingsproces onaangetast blijft. 
 • De Milesman compact diodelaser omvat een uniek koelsysteem dat de huid koelt tot -9°C. Hierdoor worden de omliggende huid en onderliggende bloedvaatjes optimaal beschermd tegen de hitte van de laserpuls en ervaar je een comfortabele laserbehandeling. Deze technologie is ideaal om gevoelige zones zoals de bikinilijn of bovenlip te behandelen. Het toestel is bovendien heel snel (tot 8 pulsen per seconde) wat het mogelijk maakt om grote zones secuur en in een korte tijd te behandelen.

Wij bij Satine vertrouwen dan ook 100% op de Milesman Compact diodelaser. En na het lezen van deze info jij natuurlijk ook.  

Voorbereiding afspraak

Preparation is key. Voor een optimaal resultaat is het dan ook belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de behandeling. Dat wil zeggen: niet meer waxen, plukken of epileren vanaf 3 weken vóór de eerste behandeling.

Scheer je haren een paar dagen op voorhand voor je naar je eerste afspraak komt. Enkele millimeters is voldoende als lengte. Zo kunnen we je haartype nauwkeurig beoordelen en de laser optimaal instellen. Indien je kiest voor full bikini, mag je deze zone de dag voor je afspraak volledig scheren. 

Bij vervolgafspraken scheer je je haren een dag op voorhand zodat de huid gekalmeerd is voor de lasersessie. 

Deze don’ts zijn handig als je alles smooth wil laten verlopen:

 • Geen blootstelling aan intens UV-licht (zon en/of zonnebank) vanaf twee weken voor en twee weken na de behandeling. Indien het echt niet anders kan, bescherm je de huid met een sunblock. 
 • Geen self-tanning crèmes tot 1 week voor de behandeling wegens de chemische stof. 
 • Geen deodorant, lotion of crèmes aanbrengen op de te behandelen zone.

Laserontharing op maat!

Tijdens je eerste afspraak stellen we een klantenfiche op waarin we alle persoonlijke en medische gegevens bijhouden. We maken ook regelmatig foto’s van de behandelzone zodat we de tussentijdse resultaten kunnen evalueren. Zo kunnen wij steeds ons lasertoestel optimaal instellen en beter inschatten na hoeveel sessies jij haarvrij zal zijn. Professioneel, maar toch persoonlijk: daar staan wij op.

Verloop behandeling

Wij controleren de behandelzone nauwkeurig en indien nodig, scheren wij bij met een wegwerpscheermesje. Dan brengen wij een cooling gel aan op de behandelzone. Uit voorzorg dragen jij en de laserspecialiste een speciale laserbril. Ja, Satine ziet het leven door een roze veiligheidsbril, en hopelijk jij ook! De specialiste stelt de laser nauwkeurig in volgens huidtype, haarkleur en haardikte. En dan doet de laser zijn ding. Beloofd, het doet echt geen pijn. 

De duur van de behandeling varieert afhankelijk van de grootte van de lichaamszone en de hoeveelheid haren. Om je een voorbeeld te geven: de behandeling van een bovenlip neemt tot 2 minuten in beslag, de volledige benen een 25-tal. Een paar minuten na de behandeling kan het behandelde gebied lichtjes rood en gevoelig worden. Dit is een reactie op de hitte die de laser in de huid gebracht heeft, deze reactie verdwijnt snel. Na de behandeling brengen we nog een verkoelende en verzachtende crème aan. Je kan je normale bezigheid weer meteen hervatten. 

Respecteer de juiste timing voor de vervolgbehandelingen (de tijd tussen de behandelingen bedraagt 6 weken). Zo maximaliseer je de kans om nieuwe haartjes in de groeifase te hebben op het ogenblik van je volgende behandelingen. 

Nazorg

‘Aftercare down there’ 

Bij een laserontharing worden de haarfollikels en -wortels vernietigd. Maar aangezien je haar ook rechtstreeks verbonden is met je huid, kan een behandeling lichte klachten zoals irritatie, jeuk of een ongemakkelijk gevoel in de behandelde gebieden veroorzaken. Om kwaaltjes te voorkomen en te verlichten, gebruiken wij de Intimate Oil Spray van Shinn. Hiermee verzachten we de huid na elke laserbeurt. Deze formule voedt, herstelt en beschermt de intieme huid op een veilige manier. De Intimate Oil Spray is uniek, natuurlijk en vegan. 

We raden dit product ook aan voor thuisgebruik na het scheren. Je kan deze spray aankopen, zowel in ons instituut te Meise als in onze partnerinstituten. Vraag ernaar bij jouw laserspecialiste. 

Intimate oil spray – met of zonder parfum – 100ml – 20€
Intimate oil spray – met of zonder parfum – 50ml – 16€ 

FAQ

Wil je alles te weten komen over laserontharing, dan raden wij een gratis analyse aan. Heb je enkele specifieke vragen, dan kan je de antwoorden misschien hier al vinden.

In principe kunnen we iedereen behandelen: man of vrouw, lichte of donkere huidskleur, lichte of donkere haren.. Lichte huidtypes met donkere haren zien echter het snelst resultaat. Omwille van het ontbreken van pigment, kunnen witte, grijze en donsharen niet behandeld worden. Voor dit soort haren is elektrische epilatie in kleine gebieden een optie. Bij rode haren voeren we een (gratis) testsessie uit. Algemene regel: haartjes moeten donkerder dan de huid zijn. Check zeker de contra-indicaties vooraleer je een afspraak maakt.

Hier kunnen we geen klaar antwoord op geven. Het aantal sessies is namelijk persoonsgebonden en dus afhankelijk van de zone, haar- en huidtype, hormonen, medicatie…  Je hebt wel al een zichtbaar resultaat na de eerste behandeling. Let wel, de haartjes vallen meestal uit na 10-14 dagen. Na enkele sessies merk je dat de haartjes trager en fijner teruggroeien. Hierdoor verdwijnen ingegroeide haren vrijwel snel. De haartjes worden ook lichter van kleur, je moet minder scheren en je huid voelt zachter. Met als eindresultaat: een satijnzachte huid!

Ook al weet je niet exact hoeveel sessies je nodig hebt, je betaalt maximaal 8 behandelingen, nadien heb je recht op 2 gratis sessies en onderhoud aan -50% (op de geldende prijzen).

Het is het zeer belangrijk om de termijn tussen de behandelingen te respecteren. We starten om de 6 weken, dit omwille van de haarcyclus waarin onze haren groeien. Op termijn nemen we een rustpauze van 12 weken, wanneer de haargroei effectief al veel trager verloopt.

No hair, do care! Het is alleen niet onbelangrijk om een realistische verwachting van het resultaat te hebben. Het aantal sessies en resultaat van de behandeling kan verschillen van persoon tot persoon:

 • Enkel het haar dat voldoende pigment heeft, wordt behandeld. Hoe donkerder en zwaarder/stugger het haar, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te vernietigen. Maar hoe lichter en fijner het haar, hoe moeilijker. 
 • Ook speelt de huidskleur een rol. Heb je een lichte huid? Dan kan je behandeld worden met een hoge intensiteit. Heb je een donkerdere huid? Dan zal onze laserspecialiste de intensiteit moeten verlagen om pigmentatie en brandwondjes te voorkomen. Een laser herkent namelijk niet het verschil tussen pigment in de huid en pigment in het haar. 
 • Hormonale veranderingen en medicatie kunnen ook een invloed hebben op de haargroei. Het is mogelijk dat niet-actieve haarfollikels actief worden of dat donshaartjes dikke haren worden. Met jaarlijkse onderhoudsbeurten kunnen deze haartjes stelselmatig verwijderd worden.

Satine streeft naar een resultaat waarbij na een volledige kuur 80% tot 90% van de haren definitief verwijderd zijn. Nooit krijg je de haargroei van voorheen terug, da’s beloofd.

Neen, het doet absoluut geen pijn. De allernieuwste Milesman compact diodelaser beschikt over een krachtige koeltip (tot -9°C) die de behandeling quasi pijnloos maakt en de omliggende huid en onderliggende bloedvaatjes optimaal beschermt. Het toestel is ideaal om gevoelige zones (bikinilijn, bovenlip) te behandelen.

Ja hoor! Laserontharing is een veilige behandeling waarvan geen gezondheidsrisico’s op korte of lange termijn gekend zijn. Omdat we werken met een krachtige laserstraal dienen we wel onze ogen te beschermen met een laserbril. Niet toevallig zien wij het leven door een roze laserbril. Verder vind je bij de info over ons lasertoestel voldoende info over de veiligheid ervan.

Contra-indicaties

Hieronder volgt een lijst van de meest voorkomende contra-indicaties. Twijfel je of een bepaalde zone geschikt is voor laserontharing? Vraag het ons dan tijdens een gratis analyse of stuur ons een mailtje. 

Ben je met de behandelzone recent in de zon geweest en is de huid bruiner dan normaal? In de meeste gevallen kunnen we gewoon behandelen, maar zullen we de laserintensiteit moeten verlagen. Hoe groter het contrast tussen huid en haar, hoe beter het resultaat. 

Heb je van nature een donkere huidskleur, dan geldt weer de regel dat de haren donkerder dan de huid moeten zijn. Is dit niet het geval, dan kunnen wij helaas niet behandelen.

We kunnen niet behandelen op een (recent) verbrande huid. Bescherm te allen tijde je huid met een sunblock. 

Sommige medicijnen maken de huid overgevoelig voor zonlicht, en dus ook laserlicht: 

 • tegen acne (Ro-accutane, iso-tretoine/ vit.A, ed.) 
 • medicijnen tegen somberheid en overspannenheid (anti-depressiva) 
 • een kuur van antibiotica 

Zorg ervoor dat je geen fotosensibiliserende medicatie neemt op het moment dat de behandeling plaatsvindt. Indien je al jaren medicatie neemt en nooit enige overgevoeligheid voor licht hebt gemerkt (zonne-allergie), kunnen we eerst een testsessie uitvoeren om te zien hoe je huid reageert. Indien je geneesmiddelen gebruikt, lees altijd eerst de bijsluiter voor eventuele bijwerkingen en contra-indicaties. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst je arts.

We kunnen niet behandelen op volgende huidaandoeningen: 

 • herpes-infectie zoals koortslip of gordelroos op de romp 
 • acute psoriasis, eczeem en acne 
 • verheven moedervlek

Hoewel laserontharing veilig is voor het baby’tje, is het de huid van de moeder die onvoorspelbaar kan reageren op de behandeling. Ook de hormoonhuishouding is anders waardoor het effect van de behandelingen niet duidelijk wordt. Misschien heb je wel tijdelijk meer haargroei of net minder, waardoor we te veel of te weinig zouden kunnen behandelen. Om die redenen is een laserbehandeling bij zwangere vrouwen of tijdens de borstvoeding niet aangewezen. 

We kunnen enkel over mooi genezen littekens behandelen. Heb je een keloïd litteken (donker wildvlees), dan moeten wij deze vermijden tijdens de behandeling.

We kunnen niet op tatoeages behandelen, want de laserstralen zouden de tatoeage kunnen vervagen of beschadigen.

We houden afstand van metalen in of net onder de huid, piercings zullen er dus even uit moeten.

Lijd je aan een bepaalde ziekte, gelieve dan eerst toestemming aan je arts te vragen. 

Bij meisjes mag het vanaf 16 jaar, als ze minstens 1 jaar ongesteldheid zijn. Bij jongens pas vanaf 18 jaar. En het mag wel enkel mits toestemming van de ouders bij minderjarigen.

Bij Satine vinden we kwaliteit en hygiëne een must: 

 • Na elk gebruik wordt de laserkop steriel schoongemaakt
 • De laserspecialiste werkt met steriele handschoenen tijdens de behandeling
 • De wegwerpmesjes worden na ieder gebruik meteen weggegooid 
 • Zorg zelf voor een goede hygiëne op de behandelzone 
 • Je krijgt 2 gratis controlebeurten na 8 betalende behandelingen 
 • Onderhoudsbeurten aan -50% op de geldende tarieven

Gratis analyse

Heb je toch nog het gevoel dat je een drempel over moet om met laserontharing te starten? Dan kan je best eerst een gratis analyse (30’) boeken waarbij we al jouw vragen over laserontharing beantwoorden. Geloof ons, het is echt laagdrempelig én het werkt!

Je komt alles te weten over: 

 • De werking van laserontharing 
 • De voorbereiding op de behandeling 
 • De nazorg van de behandeling 
 • De meest belangrijke contra-indicaties 
 • Het resultaat dat je mag verwachten 

We voeren ook een testsessie uit op de gewenste zone zodat je als eens een eerste ervaring hebt met de laserbehandeling. Ben je toch al overtuigd tijdens deze afspraak? Dan kunnen we ook al een eerste sessie uitvoeren op een kleine zone (oksels, bikini, bovenlip…) Of je nu een gratis analyse of een eerste lasersessie boekt, je zal altijd eerst uitgebreide info krijgen zodat je perfect weet wat laserontharing inhoudt. 

‘Heb ik een geschikt huid- en haartype?’ 

’Blijven de haartjes voorgoed weg?’ 

‘Is het pijnlijk?’ 

Tijdens ons intakegesprek worden al jouw vragen en bezorgdheden beantwoord. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat jij de juiste verwachtingen hebt alvorens je aan jouw lasertraject begint.